Framtidens skärgård

Skriven av: Ylva Ylinenpää Sannemalm, 15 april, 2019
Dela

Den 26:e mars anordnades konferensen ”Framtidens skärgård” av oss på Torneälvens vattendistrikt, platsen var Folkets hus ute på Seskarö. Tanken med konferensen var att ge Haparanda skärgård ett uppsving vad det gäller tankar och praktiska delar kring utveckling.

Deltagarna bestod av lokalbor från skärgården, myndigheter och entreprenörer. Under första hälften av dagen kunde vi höra olika presentationer; bland annat kommunalrådet för Haparanda stad, Sven Tornberg, som pratade om deras visioner om skärgården. Vidare lyssnade vi bland annat på Karl Lundström från SLU, som pratade om deras sälprojekt och dess innehåll om sälars föda o.s.v.

Dagen avslutades med ”skärgårdscafé”, där vi i grupper behandlade tre olika ämnen; Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård, turism i skärgården och fiske i skärgården. Utkomsten av detta var bland annat flertal olika projektförslag till Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård samt olika idéer och samverkan kring utvecklingen av både fiske och turism i skärgården.

Nationell yrkesfiskekonferens 2019

Skriven av: Ylva Ylinenpää Sannemalm,
Dela

Den nationella yrkesfiskekonferensen arrangerades av Landsbygdsnätverket, Jordbruksverket och Länsstyrelsen Värmland på CCC i Karlstad den 31 januari och 1 februari 2019.

Tema för konferensen var värdeskapande och innovation. Hur skapar vi ökat värde, ekonomiskt och socialt, från befintliga och framtida resurser.

Från Torneälvens vattendistrikt i samverkan var vi tre representanter, projektledare Isac Höggren samt yrkesfiskarna Bengt-Olov Innala och Sven Danell. Under de två dagarna fick närvara vid flertal intressant föreläsningar om aktuellt ämne samt olika paneldebatter där vi mer utförligt fick vara aktiva med frågor. Föreläsare och paneldebattörer bestod av olika aktörer inom yrkesfiskenäringen med myndigheter, forskning och intresseorganisationer.

Läs mer på Landsbygdsnätverkets hemsida (där finns även föreläsningsmaterial) : [ http://www.landsbygdsnatverket.se/vadarlandsbygdsnatverket/verksamhetsomraden/fiskeochvattenbruk/tidigareaktiviteter/nationellyrkesfiskekonferens2019.4.1545b024168b5c4e92a619fa.html ]