logo-1 EU flagga
Vattendistrikt projekt -> alla inlägg

Tornedalens vattendistrikt i samverkan

Skriven av: Lage Töyrä, 29 juni, 2018

 

Efter 6 mån

Första halvåret -för min del- börjar vara fullgjort i detta projekt och då kan vi göra en liten summering av vad som skett hittills. Detta är ett paraplyprojekt till Fiske Tornedalen, startade 2016-08-11 och jag tog över stafettpinnen 2018-01-01.

Min första tid har gått åt att lära sig projektet och komma i fas. Har börjat med att kartlägga kommun för kommun. En del träffar har genomförts och ett par årsmöten med fiskerättsinnehavare/byavatten har jag besökt där jag berättat om vår verksamhet, även en Workshop har hunnits med. I mars var jag på Sportfiskemässan. Även företag med fiskerelation framförallt inom besöksnäring har jag besökt. Noterbart att den delen bara är i sin lida.

Att det är ett enormt stort område kan vi alla se så de som väntat sig att jag dyker upp som gubben ur lådan på sitt område kanske är besviken men jag kommer gärna, hör av er om detta, även med tips om ni vet av någon/några som skulle vara intresserade. Frågor jag får berör mycket om samarbete framförallt inom föreningar/sammanslutningar.

Till sist så har även vi haft årsmöte i våras där en ny ordförande valdes in och även en del nya ledamöter. Vi har med vår verksamhetsledare även kontaktat kunniga i dataprogram för att få igång en infosida på nätet för fiskedestinationer där intresserade kan vara med som vill visa upp sin destination. Även filmprojektet har jobbats med mycket i tid även om vi fått backa och ta ny sats i den saken. Allt för att det ska bli så bra som möjligt. Summa; allt enligt plan.

Än en gången uppmaning till alla; dyker det upp något som ni tycker är intressant vad gäller fisket i vårat område så ta kontakt med oss, telefon, mail eller personligen, kontaktuppgifter på hemsidan.

 

Med förhoppning om en bra sommar för alla;

Många hälsningar Lars-Olof ”Lage” Töyrä projektledare på ”Tornedalens vattendistrikt i samverkan”.

Sommar,sol och lite fiske.

Skriven av: Lage Töyrä, 4 juli, 2018

Nu stundar semester för många i vårt land och då kanske man besöker sina forna hemtrakter och  favoritställen för fiske. Då vill jag uppmana er att ta en titt på detta område, hur det ser ut idag och om det skett stora förändringar som tex att ett bra öringbestånd inte finns där längre eller något annat besynnerligt vad gäller miljön omkring vattnet. Många av fiskerättsinnehavare/delägare i fastigheter med fiskerätt bor ju inte kvar i norr utan gör enbart sporadiska besök under sina ledigheter. Ofta gör sällanbesökare upptäckter som inte den bofasta märkt av då förändring många gånger sker smygande. Ser du något av detta eller har andra idéer rörande fisket, ta då kontakt med fiskerättsinnehavare eller fastighetägare i aktuellt område. Detta kan leda till åtgärder som berättigar till stöd även från Fiskeområde Tornedalen. På vår hemsida; fisketornedalen.se kan ni läsa om vad vi kan göra för fisket och där finns kontaktuppgifter till oss som jobbar med detta projekt. Hör gärna av er!

Skitfiske på er!!

Hösttankar

Skriven av: Lage Töyrä, 28 augusti, 2018

Bild från områdets norra del; Kilpisjärvi.

 

Förhoppningsvis har alla som gillar sol och värme fått ta del av detta i sommar då moder natur delat detta mer generöst än på mycket länge. Nu går vi mot lite svalare tider som även den har sin tjusning med frostmornar, typiska höstväder som strålande sol eller småkyliga vindar och hög syrerik luft och tid att skörda tillgångar som bär och även jakt. Då ni nu samlas kring brasan i älgskogen och har summerat dagens händelser, ta då gärna även en prat om fisket och vad som kunde utvecklas med gemensamma krafter. Ser på mina turer att vi har jättemycket att göra på den fronten. Givetvis har var och en olika mål med sitt som ska respekteras. Kan tänka mig att det är lättare då ni har delägare på plats som bor längre bort, ett tips bara. Vi kommer att finnas tillgängliga sporadiskt under jakttiden och mer efter jakten, mail når alltid.!

Önskar en fin höst för er alla; Lage.

Vårt vackra område

Skriven av: Lage Töyrä, 20 september, 2018

Vid en tur i vårt område kan man inte sluta att förundras över detta härliga och vackra område som vi med all rätt kan vara stolta över. Bara det att det kan rymmas så mycket olika typer av natur; från det karga fjällandskapet med majestätiska höga fjäll som alltid gjort intryck på människan till den lika mycket annorlunda skärgården med öar som liknande oaser sticker upp ur vattnet. Allt detta ryms i vår älvdal med skärgården som avslut då dess vatten rinner ut i havet. Inte bara en vacker vy utan folket har haft detta vatten som en nödvändighet i sin överlevnad, kanske inte idag i samma utsträckning som förr men det kanske inte skadar att påminnas och att vi tar till vara denna av de sista resurser vi inte i någon större utsträckning förstört genom vår påverkan.

Nationell yrkesfiskekonferens 2019

Skriven av: Ylva Ylinenpää Sannemalm, 15 april, 2019

Den nationella yrkesfiskekonferensen arrangerades av Landsbygdsnätverket, Jordbruksverket och Länsstyrelsen Värmland på CCC i Karlstad den 31 januari och 1 februari 2019.

Tema för konferensen var värdeskapande och innovation. Hur skapar vi ökat värde, ekonomiskt och socialt, från befintliga och framtida resurser.

Från Torneälvens vattendistrikt i samverkan var vi tre representanter, projektledare Isac Höggren samt yrkesfiskarna Bengt-Olov Innala och Sven Danell. Under de två dagarna fick närvara vid flertal intressant föreläsningar om aktuellt ämne samt olika paneldebatter där vi mer utförligt fick vara aktiva med frågor. Föreläsare och paneldebattörer bestod av olika aktörer inom yrkesfiskenäringen med myndigheter, forskning och intresseorganisationer.

Läs mer på Landsbygdsnätverkets hemsida (där finns även föreläsningsmaterial) : [ http://www.landsbygdsnatverket.se/vadarlandsbygdsnatverket/verksamhetsomraden/fiskeochvattenbruk/tidigareaktiviteter/nationellyrkesfiskekonferens2019.4.1545b024168b5c4e92a619fa.html ]

 

Framtidens skärgård

Skriven av: Ylva Ylinenpää Sannemalm,

Den 26:e mars anordnades konferensen ”Framtidens skärgård” av oss på Torneälvens vattendistrikt, platsen var Folkets hus ute på Seskarö. Tanken med konferensen var att ge Haparanda skärgård ett uppsving vad det gäller tankar och praktiska delar kring utveckling.

Deltagarna bestod av lokalbor från skärgården, myndigheter och entreprenörer. Under första hälften av dagen kunde vi höra olika presentationer; bland annat kommunalrådet för Haparanda stad, Sven Tornberg, som pratade om deras visioner om skärgården. Vidare lyssnade vi bland annat på Karl Lundström från SLU, som pratade om deras sälprojekt och dess innehåll om sälars föda o.s.v.

Dagen avslutades med ”skärgårdscafé”, där vi i grupper behandlade tre olika ämnen; Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård, turism i skärgården och fiske i skärgården. Utkomsten av detta var bland annat flertal olika projektförslag till Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård samt olika idéer och samverkan kring utvecklingen av både fiske och turism i skärgården.

Fem senaste inläggen

  • Framtidens skärgård
  • 15 april, 2019
  • Nationell yrkesfiskekonferens 2019
  • 15 april, 2019
  • Vårt vackra område
  • 20 september, 2018
  • Hösttankar
  • 28 augusti, 2018
  • Sommar,sol och lite fiske.
  • 4 juli, 2018

Månadsarkiv