logo-1 EU flagga

Projektledare till Projektet Mera Lek i Tornedalen

Skriven av: Lars-Gunnar Lundström, 12 november, 2018

Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård 2020 söker en projektledare för projektet Mera Lek I Tornedalen.
Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård 2020 är en ideell förening med uppgift att utveckla och stärka landsbygden genom Leadermetoden i Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna kommuner. Föreningen ska driva projektet Mera Lek i Tornedalen under 13 månader som beräknas starta 20181201. Tjänsten är en visstidsanställning på deltid 10% som är tidsbegränsad t o m 20191231. Körkort B krävs, samt tillgång till egen bil.

Du kan läsa mer om projektet på https://www.fisketornedalen.se/projects/mera-lek-i-tornedalen/

Har du några frågor? Ring eller maila till Lars-Gunnar Lundström, tel: 070-205 91 33, mail: info@fisketornedalen.se

Välkommen in med din ansökan snarast via e-post till info@fisketornedalen.se dock senast 25 november 2018.

Driven projektledare sökes!

Skriven av: Ylva Ylinenpää Sannemalm, 8 oktober, 2018

Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård 2020 söker en projektledare för projektet Torneälvens vattendistrikt i samverkan.
Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård 2020 är en ideell förening med uppgift att utveckla och stärka landsbygden genom Leadermetoden i Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna kommuner. Föreningen ska driva projektet Torneälvens vattendistrikt i samverkan till 2020-03-31. Tjänsten är en visstidsanställning på deltid som är tidsbegränsad t o m 2019 men kan komma att förlängas. Provanställning kommer att tillämpas. Tillträde enligt överenskommelse. Körkort B krävs, samt tillgång till egen bil.

Har du några frågor? Ring eller maila till Lars-Gunnar Lundström, tel: 070-205 91 33, mail: info@fisketornedalen.se

Välkommen in med din ansökan snarast via e-post till info@fisketornedalen.se dock senast 31 oktober 2018. Intervjuer sker löpande.

Läs mer om projektet här:  Tornedalens vattendistrikt i samverkan

Studieresa till England och Wales

Skriven av: Lars-Gunnar Lundström, 1 oktober, 2018

I september hade jag förmånen att få medfölja på en studieresa till England och Wales för att få ta del av lokal fiskeförvaltning. Arrangör Norrbottens kommuner.

Första anhalten blev i södra England närmare bestämt Lifton där hotellet Arundell Arms bedriver fisketurism sedan många år.

Lite ur programmet i Lifton 20180910-20180912:

  • Roger Furniss föreläser om Laxfiske förvaltning i södra England förr och nu
  • Adam Fox föreläser om fiskets betydelse för besöksnäringen
  • Fältbesök till två olika bäckar
  • Besök till fiskodling (smolt)
  • Bill Robertsson föreläser om yttre faktorer som påverkar fisket i bäckarna. Bla att England har 1,8 miljoner kanoter som skall samsas om samma bäckar som fiskarna
  • Simon Toms ägare till Arundell Arms föreläser hur dom byggt upp verksamheten under ca 40 år samt att dom är ett av få kvarvarande fiskehotell i England. Ledorden var exklusivitet genom hög standard på mat boende och fiskeställen, det finns många kunder som är villiga att betala.

Resa till Wales Gliffaes Hotell 20180912-20180914:

  • Föreläsning av Stephen Marsch Smith där han berättar om arbetet med att marknadsföra området som fiskedestination. En nyckel till framgång är att jobba tillsammans med journalister för olika fisketidningar.
  • Besök i Telgarth där Wye and Ask Fondation har sitt huvudkontor. Simon Evans ansvarar för verksamheten i bägge bäckarna som totalt omfattar ca 50 mil fiskevatten varav en del som utgör gränsen mellan . Stiftelsen har idag 4 anställda på kontoret samt 21 anställda ute i fält som jobbar med fiskevårdande insatser samt bevakning. Totalt omsätter försäljningen av fiskekort i bägge bäckarna ca 5,5 miljoner pund årligen. Mer information på www.wyeuskfondation.org
  • Fält besök till bägge bäckarna i området.

14/10 var resdag tillbaks till London och vi flög hem 15/10. Jag vill passa på att tacka alla medverkande för en lärorik och intressant resa.

Medverkande från Sverige på resan var:

Håkan Stenlund, Swedish Lappland

Mikael Dalman, Råneå älv

Tomas Johansson, Östersjölaxen

Jan Isaksson, Piteå älvdal

Glenn Douglas Projektsamordnare

Dan Blomkvist, Länsstyrelsen

 

Mera lek i Tornedalen

Skriven av: Lars-Gunnar Lundström, 20 september, 2018

Nu är vårt paraplyprojekt Mera lek i Tornedalen handlagt av Jordbruksverket.

Vi söker 6 st föreningar som vill delta i projektet i kommunerna Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna.

Projektets syfte är att föreningen skall få tillräckliga teoretiska/praktiska kunskaper att utföra fiskevårdande insatser. Har du en bäck i området som du vet har varit en bra lekplats för tex Harr, Öring eller Lax men reproduktionen har minskat eller helt avtagit. Hör då av dig till oss för en vidare diskussion om hur ni kan delta i Mera lek i Tornedalen.